Η παχυσαρκία μειώνει τον χρόνο προστασίας του εμβολίου κατά του Covid-19, λέει η μελέτη

By | May 25, 2023

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι χρειάζονται πιο συχνές λήψεις ασφαλείας

© iStock






ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
εμβόλιο
πριν 35 λεπτά
ΑΠΟ Folhapress

RIBEIRÃO PRETO, SP (FOLHAPRESS) – Μια μελέτη που κυκλοφόρησε στην Αγγλία έδειξε ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την απώλεια της ανοσίας λόγω του εμβολίου κατά του Covid-19. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα σοβαρά παχύσαρκα άτομα χρειάζονται πιθανώς συχνότερες αναμνηστικές βολές από τα άτομα κανονικού βάρους για να παραμείνουν προστατευμένοι από τη νόσο.

Κλινικές δοκιμές τόνισαν επίσης ότι τα ανοσοποιητικά κατά του κορωνοϊού παρέμειναν εξαιρετικά αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων, της νοσηλείας και των θανάτων, ακόμη και στην παχυσαρκία.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Εδιμβούργου αξιολόγησαν δεδομένα από 3,6 εκατομμύρια Σκωτσέζους μέσω της πλατφόρμας EAVE II (Early Pandemic Assessment and Enhanced Surveillance of Covid-19, στα Πορτογαλικά). Εξετάστηκαν ενήλικες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου.

Μια έρευνα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος), της νοσηλείας και της θνησιμότητας από τον Covid-19. Τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω του 40) είχαν 76% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από τον κορωνοϊό, παρόλο που ήταν εμβολιασμένα, γεγονός που υποδηλώνει ταχύτερη απώλεια προστασίας από τα ανοσοποιητικά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Nature και έφερε επίσης δεδομένα από μια συγκριτική ελεγχόμενη μελέτη στην Αγγλία με 28 άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και 41 συμμετέχοντες με φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5 έως 24,9). Οι ερευνητές ανέλυσαν τους εθελοντές έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και την ανταπόκρισή τους στην αναμνηστική δόση.

Τα αποτελέσματα ήταν εμπνευσμένα. Ακόμη και μετά από τρίτη δόση, η ανοσοποίηση των παχύσαρκων είχε χαθεί νωρίτερα. Ένα εξάμηνο μετά την εφαρμογή του εμβολίου, δεν ήταν πλέον δυνατός ο ποσοτικός προσδιορισμός των εξουδετερωτικών παραγόντων στο 55% των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία, κατάσταση που εμφανίστηκε στο 12% των φυσιολογικών βαρών.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου δράσης του εμβολίου, ο ιός εξουδετερώθηκε επίσης λιγότερο από το εμβόλιο σε άτομα με υψηλότερο ΔΜΣ. «Η ικανότητα εξουδετέρωσης αποκαταστάθηκε με μια τρίτη δόση εμβολίου, αλλά τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία κοιμήθηκαν και πάλι πιο γρήγορα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η εργασία δεν αναφέρει τον λόγο της διαφοράς, αλλά εγείρει την ανακάλυψη σημαντικών σημείων για τη δημιουργία ή την τροποποίηση δημόσιων πολιτικών για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και την καταπολέμηση του Covid-19. «Δεδομένου ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένη νοσηλεία και θνησιμότητα λόγω θνησιμότητας, τα ευρήματά μας έχουν εφαρμοστεί στις πολιτικές ιεράρχησης των εμβολίων», αναφέρουν οι ερευνητές στο έγγραφο.

Η εργασία επισημαίνει επίσης ότι τα άτομα με παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 έως 39,9) και χαμηλό βάρος (δείκτης κάτω από 18,5) μπορεί να έχουν μειωμένο χρόνο προστασίας από το εμβόλιο.

“Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η παχυσαρκία αλλάζει την απόκριση του εμβολίου και επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης. Πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό και να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους για την υγεία”, δήλωσε η Agatha van der Klaauw του Ινστιτούτου Wellcome-MRC. Science, ένας από τους συγγραφείς της εργασίας.

Μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου 2020 και 19 Μαρτίου 2022, περίοδος ανάλυσης των ασθενών, καταμετρήθηκαν 10.983 άτομα με σοβαρά κρούσματα Covid-19. Από αυτούς, 9.733 νοσηλεύτηκαν και 2.207 πέθαναν από τον ιό.

Ο παιδίατρος και λοιμωξιολόγος Renato Kfouri, αντιπρόεδρος της SBI (Brazilian Society of Immunizations), λέει ότι η παχυσαρκία, ειδικά η πιο σοβαρή μορφή, αναγνωρίζεται ως παράγοντας ευπάθειας για πολλές μολυσματικές ασθένειες.

“Η φλεγμονώδης διαδικασία που προκαλείται από την παχυσαρκία οδηγεί σε μια λειτουργική αλλοίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που κάνει τους παχύσαρκους ανθρώπους πιο θύματα διαφόρων ασθενειών, όπως ηπατίτιδα, πνευμονία, γρίπη. Και με τον Covid δεν ήταν διαφορετικό, αποδεικνύεται ότι ήταν μια ομάδα κινδύνου”. , λέει ο Κφουρή.

Το πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει επίσης την αποτελεσματικότητα ορισμένων εμβολίων και, για τον μολυσματολόγο, η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντική για την αξιολόγηση αυτής της τάσης στον Covid-19. «Με την ηπατίτιδα Β, με τη γρίπη, αυτός ο πληθυσμός των παχύσαρκων ατόμων ανταποκρίνεται χειρότερα στον εμβολιασμό. Τα νέα σχετίζονται με τον Covid, καθώς αυτές είναι οι πρώτες μελέτες με παχύσαρκα άτομα και για τη διάρκεια προστασίας [ao coronavírus].”

Για την Κφουρή, παρά τα αποτελέσματα, η περίοδος μεταξύ των δόσεων θα πρέπει να παραμείνει η ίδια, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή (ασθενείς με καρκίνο, HIV, μεταμοσχευμένους ασθενείς και άλλους που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα).

«Έτσι, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής του σχήματος εμβολίου κατά της παχυσαρκίας με αυτή την έννοια», λέει ο γιατρός.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *