Μηχανικά μπουζί; Μπαταρίες; Μεταφορείς που σχηματίζουν «πράσινους διαδρόμους» για να επιταχύνουν καθαρότερες τεχνολογίες

By | May 27, 2023

Είναι από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο – μια ροή πλοίων γεμάτη έπιπλα, αυτοκίνητα, ρούχα και άλλα αγαθά, που διασχίζουν τον Ειρηνικό μεταξύ Λος Άντζελες και Σαγκάη.

Εάν τα σχέδια επιτύχουν, αυτός ο διάδρομος θα γίνει βιτρίνα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία παράγει σχεδόν το 3% του συνόλου του κόσμου. Αυτό είναι λιγότερο από τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα τρένα ή τις αερομεταφορές, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ – και αυξάνεται.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, ο οποίος ρυθμίζει την εμπορική ναυτιλία, θέλει να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα και ενδέχεται να επιδιώξει βαθύτερες περικοπές φέτος. «Οι θαλάσσιες μεταφορές πρέπει να αγκαλιάσουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim τον Φεβρουάριο.

Η επίτευξη των στόχων του οργανισμού θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στα πλοία και τις υποδομές. Αυτά είναι εμπνευσμένα σχέδια για «διαδρόμους ναυτιλίας» κατά μήκος μεγάλων διαδρομών όπου οι νέες τεχνολογίες και μέθοδοι μπορούν να εντοπιστούν και να κλιμακωθούν γρήγορα.

Έχουν προταθεί περισσότερες από 20 από αυτές τις συνεργασίες. Είναι σε μεγάλο βαθμό στα χαρτιά τώρα, αλλά θα πρέπει να διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια. Στόχος: να ενωθούν οι παραγωγοί καυσίμων πλοίων, οι ιδιοκτήτες και οι χειριστές πλοίων, οι ιδιοκτήτες φορτίου και λιμένων σε μια κοινή προσπάθεια.

ΕΜΠΡΟΣ

Το Λος Άντζελες και η Σαγκάη δημιούργησαν τη συνεργασία τους πέρυσι.

«Το όραμα είναι ένα κοντέινερ να φύγει από το εργοστάσιο σε ένα φορτηγό μηδενικών εκπομπών (στην Κίνα)», δήλωσε ο Gene Seroka, εκτελεστικός διευθυντής του λιμανιού του Λος Άντζελες.

«Θα φτάσει στο λιμάνι της Σαγκάης, θα φορτωθεί σε ένα πλοίο από μια μονάδα εξοπλισμού χειρισμού φορτίου μηδενικών εκπομπών και θα διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό με ένα σκάφος μηδενικών εκπομπών. Όταν φτάνει στο Λος Άντζελες συμβαίνει το αντίστροφο», με χειρισμό και διανομή χωρίς άνθρακα.

Το Λος Άντζελες υπέγραψε μια δεύτερη συμφωνία τον Απρίλιο με τις γειτονικές χώρες Λονγκ Μπιτς και Σιγκαπούρη. Άλλα στα σκαριά περιλαμβάνουν Great Lakes-St. Lawrence River; ένα δίκτυο της Χιλής. και πολυάριθμους διαδρόμους στην Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Η C40 Cities, ένας παγκόσμιος συνασπισμός δημάρχων δράσης για το κλίμα, υπερασπίζεται τους πράσινους διαδρόμους ως «εργαλεία που μπορούν να μετατρέψουν τη φιλοδοξία σε δράση, συγκεντρώνοντας ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ναυτιλίας», δήλωσε η Alisa Kreynes, Αναπληρώτρια Διευθύντρια.

Αλλά ο Kreynes ακουγόταν επιφυλακτικός: «Δεν μπορώ παρά να αναρωτιέμαι πόσο από αυτό είναι PR και πόσο θα γίνει πραγματικά πρακτικό. Θα απαιτήσει μια πολιτιστική αλλαγή στη σκέψη για το πώς να μεταφερθούν τα πράγματα από το σημείο Α στο σημείο Β».

Οι νέες προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν σε πράσινους διαδρόμους μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα, δήλωσε ο John Bradshaw, τεχνικός διευθυντής περιβάλλοντος και ασφάλειας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ναυτιλίας. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι η βιομηχανία θα παράγει μηδενικές εκπομπές έως το 2050».

Η ΠΙΕΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ

Από το τσάι μέχρι τα αθλητικά παπούτσια, τα πράγματα στο ντουλάπι και τις ντουλάπες σας μάλλον έχουν περάσει χρόνο σε ένα πλοίο.

Περίπου το 90% των εμπορευόμενων αγαθών κινείται στο νερό, μερικά σε γίγαντες με περισσότερα από τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, το καθένα από τα οποία περιέχει χιλιάδες δοχεία με καταναλωτικά προϊόντα. Περίπου 58.000 εμπορικά πλοία διασχίζουν τις θάλασσες.

Οι εκπομπές τους είναι λιγότερο αισθητές από εκείνες από χερσαίους μεταφορείς όπως τα φορτηγά, αν και οι επιβλαβείς αναθυμιάσεις από τα πλοία προκαλούν παράπονα στις λιμενικές κοινότητες.

Οι όγκοι του θαλάσσιου εμπορίου αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μελέτες προβλέπουν ότι το μερίδιο της βιομηχανίας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να φτάσει το 15%.

Ωστόσο, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 εξαιρεί τη ναυτιλία δια θαλάσσης, εν μέρει επειδή τα πλοία δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ η συμφωνία καλύπτει στόχους ανά έθνος.

«Κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη», είπε η Άλισον Μπράουν από την Pacific Environment, μια ομάδα υπεράσπισης. «Ένα πλοίο μπορεί να φέρει κινεζική σημαία, αλλά σε ποιον ανήκει οι εκπομπές αυτού του πλοίου όταν μεταφέρει αγαθά στις ΗΠΑ;»

Ο ΙΜΟ ανταποκρίθηκε στην αυξανόμενη πίεση με ένα σχέδιο του 2018 για μείωση των εκπομπών κατά 50% έως τα μέσα του αιώνα από τα επίπεδα του 2008. Μια ενημέρωση που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο θα μπορούσε να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους, που ευνοούνται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα μικρά νησιωτικά έθνη. Οι αντίπαλοι περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει έναν στόχο μηδενικών εκπομπών, δήλωσε στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Associated Press.

Ωστόσο, λιγότερες από τις μισές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν τους διεθνείς στόχους άνθρακα. Και δεν υπάρχει συναίνεση για το πώς θα πραγματοποιηθούν.

Οι προτάσεις ποικίλλουν από τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων έως τη χρέωση για τις εκπομπές, όπως έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι.

«Είναι δύσκολο να απελευθερωθεί η παγκόσμια ναυτιλία… λόγω της ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων με βαριά φορτία», δήλωσε ο Lee Kindberg, επικεφαλής περιβάλλοντος και βιωσιμότητας στη Maersk North America, μέρος της AP Moller-Maersk, η οποία έχει περισσότερα από 700 σκάφη. «Είναι υπερβολικό, αλλά πιστεύουμε ότι είναι εφικτό».

ΑΛΛΑ ΠΩΣ?

Μηχανικά κεριά. Μπαταρίες. Υγρά καύσιμα με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Είναι μεταξύ των μεθόδων πρόωσης που διαφημίζονται ως αντικατάσταση του «καυσίμου καυσίμου» που τροφοδοτεί τα περισσότερα εμπορικά πλοία – πυκνά υπολείμματα από τη διύλιση πετρελαίου. Εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου και ρύπους που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία: διοξείδιο του θείου, οξείδιο του αζώτου, αιθάλη.

Η εύρεση εναλλακτικών λύσεων θα αποτελέσει προτεραιότητα για τους θαλάσσιους πράσινους διαδρόμους.

Προς το παρόν, το υγρό φυσικό αέριο είναι η καλύτερη επιλογή. Σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιείται από 923 από τα 1.349 εμπορικά πλοία που δεν τροφοδοτούνται με συμβατικά καύσιμα, σύμφωνα με μελέτη πέρυσι από την DNV, μια ναυτιλιακή εταιρεία διαπίστευσης με έδρα τη Νορβηγία. Τα σκάφη με μπαταρίες ή υβριδικά συστήματα είναι ένα μακρινό δεύτερο.

Πολλοί περιβαλλοντολόγοι είναι αντίθετοι με το LNG επειδή εκπέμπει μεθάνιο, ένα άλλο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Οι υποστηρικτές λένε ότι είναι το πιο γρήγορο και οικονομικό υποκατάστατο καυσίμου καυσίμων.

Από τα 1.046 πλοία εναλλακτικής ενέργειας κατά παραγγελία, τα 534 τροφοδοτούνται με LNG, ενώ τα 417 είναι υβριδικά μπαταριών, ανέφερε η DNV. Άλλοι 35 θα χρησιμοποιούν μεθανόλη, την οποία οι αναλυτές βλέπουν ως μια πιο καθαρή και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση.

Η Moller-Maersk σχεδιάζει να δρομολογήσει 12 φορτηγά πλοία το επόμενο έτος που θα χρησιμοποιούν «πράσινη μεθανόλη» που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα φυτικά απόβλητα. Ένα βιοντίζελ από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι τροφοδοτεί ορισμένα από τα πλοία του.

Η εταιρεία συνεργάζεται σε έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλοία που κινούνται με αμμωνία ή υδρογόνο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του στόλου μας σε κάτι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Kindberg.

Η Norsepower προσφέρει μια νέα ανατροπή σε μια παλιά τεχνολογία: τον αέρα.

Η φινλανδική εταιρεία έχει αναπτύξει «πανιά στροφείου» – σύνθετους κυλίνδρους ύψους περίπου 33 γιάρδων (30 μέτρων) που είναι τοποθετημένοι στα καταστρώματα πλοίων και περιστρέφονται στο αεράκι. Οι διαφορές στην πίεση του αέρα στις αντίθετες πλευρές των συσκευών βουητού βοηθούν στην ώθηση ενός σκάφους προς τα εμπρός.

Μια ανεξάρτητη ανάλυση διαπίστωσε ότι τα πανιά στροφείου που τοποθετήθηκαν σε δεξαμενόπλοιο της Maersk το 2018 παρήγαγαν 8,2% εξοικονόμηση καυσίμου για ένα έτος. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Norsepower Tuomas Riski είπε ότι άλλοι εξοικονόμησαν από 5% έως 25%, ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου, τον τύπο του σκάφους και άλλους παράγοντες.

Δεκατρία πλοία χρησιμοποιούν τις συσκευές ή τις έχουν παραγγείλει, είπε ο Ρίσκι.

«Τα μηχανικά πανιά διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της ναυσιπλοΐας», είπε. «Δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν πολύ».

Η Fleetzero ισχυρίζεται ότι τα ηλεκτρικά πλοία είναι τα πλέον κατάλληλα για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια στην Αλαμπάμα για να ναυπηγήσει φορτηγά πλοία με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Στίβεν Χέντερσον λέει ότι οραματίζεται στόλους πλοίων μικρότερων και πιο ευέλικτων από τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Θα καλούσαν θύρες με φρεσκοφορτισμένες μπαταρίες για να ανταλλάξουν τις μπαταρίες που είχαν εξαντληθεί. Το πρωτότυπο πλοίο Fleetzero έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παράδοση φορτίου αργότερα φέτος.

ΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΠΡΩΤΟΣ;

Πριν κατασκευάσουν ή αγοράσουν πλοία χαμηλών εκπομπών, οι εταιρείες θέλουν διαβεβαιώσεις ότι τα καθαρά καύσιμα θα είναι διαθέσιμα και οικονομικά.

Οι εταιρείες που παράγουν τα καύσιμα, με τη σειρά τους, θέλουν αρκετά πλοία για να τα χρησιμοποιήσουν για να εξασφαλίσουν ισχυρές αγορές.

Και οι δύο χρειάζονται λιμενική υποδομή που να φιλοξενεί πλοία νέας γενιάς, όπως ηλεκτρικές συνδέσεις και μηχανισμούς διανομής καθαρών καυσίμων.

Όμως τα λιμάνια περιμένουν τη ζήτηση για να δικαιολογήσουν τόσο ακριβές αναβαθμίσεις. Η μετάβαση από εξοπλισμό και φορτηγά στην ξηρά σε μοντέλα μηδενικών εκπομπών θα κοστίσει στο λιμάνι του Λος Άντζελες 20 δισεκατομμύρια δολάρια, λένε αξιωματούχοι.

«Μόλις βάλετε έναν (πράσινο) διάδρομο στον χάρτη», είπε ο Jason Anderson, ανώτερος διευθυντής προγράμματος στο μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ClimateWorks, «τουλάχιστον πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Η επιτυχία θα απαιτήσει κυβερνητικούς κανονισμούς και χρηματοδότηση διαδρόμων, μαζί με υποστήριξη από πελάτες της ναυτιλιακής βιομηχανίας, δήλωσε ο Τζινγκ Σουν, καθηγητής ναυτιλιακής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Η μεταφορά εμπορευμάτων είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αποστολής πραγμάτων», είπε ο Sun.

Ένας οργανισμός που ονομάζεται Cargo Owners for Zero Emission Vessels δεσμεύεται να χρησιμοποιεί μόνο ναυτιλιακές εταιρείες μηδενικών εκπομπών έως το 2040. Μεταξύ των 19 υπογραφόντων είναι οι Amazon, Michelin και Target.

«Όταν οι μεγάλοι εταιρικοί αγοραστές συγκεντρώνονται και λένε ότι χρειάζεται να συμβεί αυτό, η υπόλοιπη αλυσίδα έχει την εμπιστοσύνη να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις», δήλωσε η Ingrid Irigoyen, βοηθός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Aspen, που βοήθησε στη δημιουργία του ομίλου.

___

Ακολουθήστε τον John Flesher στο Twitter: @JohnFlesher

___

Η περιβαλλοντική και κλιματική κάλυψη του Associated Press υποστηρίζεται από πολλά ιδιωτικά ιδρύματα. Δείτε περισσότερα για την πρωτοβουλία AP για το κλίμα εδώ. Η AP είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για όλο το περιεχόμενο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *