Στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της επιστήμης και της ιατρικής, οι καινοτόμες ανακαλύψεις έχουν τη δύναμη να αναδιαμορφώσουν την κατανόησή μας για τη ζωή και να ανοίξουν νέες δυνατότητες για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας. Μία από αυτές τις ανακαλύψεις, που έγινε πρόσφατα από ερευνητές από την Ταϊβάν, τράβηξε την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας και δημιούργησε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, προωθώντας τον ιστότοπο «Interesting Engineering».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ανακαλύψεις αυτού του είδους «είναι ζωτικής σημασίας, καθώς ανοίγουν το δρόμο για προόδους που μπορούν να μεταμορφώσουν την υγειονομική περίθαλψη, παρέχοντάς μας τα εργαλεία για να καταπολεμήσουμε τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωίας».
Η ερευνητική ομάδα στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν εστίασε την προσοχή της σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που, όταν τροποποιήθηκε, είχε εκπληκτικά αποτελέσματα στην ελπίδα και την υγεία των ποντικών. Χρησιμοποιώντας τροποποιημένη γενετική, η ομάδα αναζωογόνησε τα κύτταρα των ποντικών, καθυστερώντας αποτελεσματικά τη μνήμη και την έρευνα της καρδιάς που εξαρτάται από την ηλικία.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, η μελέτη αποκάλυψε ότι τα ποντίκια ηλικίας δύο μηνών ήταν περίπου ισοδύναμα με ανθρώπους 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι η τροποποιημένη γενετική «όχι μόνο επέκτεινε τη διάρκεια ζωής των ποντικών, αλλά τα μικρά παρέμειναν ζωντανά για περισσότερο».
Ο ερευνητής Che-Kun James Shen, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι, μοιράστηκε τα αποτελέσματα, λέγοντας: «Ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε βρει αρνητικές παρενέργειες». Αυτή είναι μια κρίσιμη πτυχή της ανακάλυψης, καθώς υποδηλώνει ότι η γενετική αλλαγή είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους χωρίς δυσμενείς συνέπειες.
Προστασία των νέων και ο αντίκτυπός της στις μελέτες για τον καρκίνο
Για να διερευνήσουν περαιτέρω τα ευρήματά τους, οι ερευνητές της Academia Sinica πραγματοποίησαν ένα πείραμα στο οποίο σε μη τροποποιημένα ποντίκια έγινε ένεση με αίμα από γενετικά τροποποιημένα ποντίκια. Τα αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με την «Interesting Engineering», «αξιοσημείωτα». Τα ποντίκια που έλαβαν την τροποποιημένη πρωτεΐνη έζησαν, κατά μέσο όρο, πέντε μήνες περισσότερο – μια αύξηση περίπου 20% – σε σύγκριση με τα μη τροποποιημένα αντίστοιχά τους.
Αυτά τα ποντίκια όχι μόνο έζησαν περισσότερο, αλλά απολάμβαναν και καλύτερη γενική υγεία. Η σωματική και πνευματική τους απόδοση άρχισε να μειώνεται αργότερα από αυτή των μη τροποποιημένων ποντικών. Αυτό υποδηλώνει ότι η γενετική αλλαγή παρατείνει τη διάρκεια ζωής και βελτιώνει την ποιότητα ζωής για παρατεταμένη περίοδο.
Είναι ενδιαφέρον ότι όλοι οι άνθρωποι κάποτε έφεραν το εν λόγω γονίδιο, γνωστό ως KLF1, το οποίο ρυθμίζει την παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτή η αποκάλυψη «προσθέτει ένα συναρπαστικό επίπεδο πιθανότητας στην έρευνα, καθώς αυτή η γενετική αλλαγή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους ανθρώπους με σχετική ευκολία».
Επιπλέον, τα ποντίκια που έλαβαν το μεταλλαγμένο γονίδιο KLF1 μέσω μιας μόνο μεταμόσχευσης κυττάρων μυελού των οστών είχαν σημαντικά μεγαλύτερες αντικαρκινικές ικανότητες. Έδειξαν μειωμένη ανάπτυξη όγκου και χαμηλότερη συχνότητα αυθόρμητου καρκίνου από τα μη τροποποιημένα ποντίκια. «Αυτή η αξιοσημείωτη αντίσταση στον καρκίνο δεν εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο ή το γενετικό υπόβαθρο», υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Ενώ αυτά τα ευρήματα περιμένουν ακόμη αξιολόγηση από ομοτίμους, προσφέρουν «τεράστιες ελπίδες για μελλοντικές ιατρικές εξελίξεις». Η δυνατότητα παράτασης της ανθρώπινης ζωής και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της θεραπείας του καρκίνου «είναι απίστευτα ελπιδοφόρα», καταλήγει το «Interesting Engineering».