Ο Έλον Μασκ λέει ότι δεν σκοπεύει να δώσει στα παιδιά του τον έλεγχο των εταιρειών του

By | May 24, 2023

Ο Έλον Μασκ είπε ότι δεν σκοπεύει να δώσει στα παιδιά του τον έλεγχο των εταιρειών του κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην Wall Street Journal.Cristiano Barni ATPImages/Getty Images

  • Ο Έλον Μασκ είπε ότι βρήκε πιθανούς διαδόχους των εταιρειών του εάν «κάτι μου συμβεί απροσδόκητα».

  • Ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει τις εταιρείες του ή τις μετοχές του με δικαίωμα ψήφου στα παιδιά του.

  • Ο Μασκ διέλυσε τις φήμες νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα προσέφερε νέο CEO της Tesla.

Ο Έλον Μασκ λέει ότι δεν σκοπεύει να παραδώσει τις εταιρείες του στα παιδιά του σύντομα.

Ο δισεκατομμυριούχος είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο συμβούλιο των CEOs της Wall Street Journal ότι είχε εντοπίσει άτομα που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις εταιρείες του εάν αδιαθετεί. Αλλά είπε ότι πιστεύει ότι είναι λάθος τα στελέχη να παραδίδουν τις εταιρείες τους ή τις μετοχές που ψηφίζουν στα παιδιά τους.

«Σίγουρα δεν είμαι στη σχολή να δίνω αυτόματα στα παιδιά μου μερίδιο σε εταιρείες, ακόμα κι αν δεν έχουν το ενδιαφέρον, την κλίση ή την ικανότητα να διευθύνουν την εταιρεία», είπε ο Μασκ. «Νομίζω ότι είναι λάθος».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla δεν απάντησε σε αίτημα του Insider για σχόλιο πριν από τη δημοσίευση.

Ο Μασκ έχει εννέα γνωστά παιδιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι 19 ετών. Ο δισεκατομμυριούχος εμφανίζεται συχνά να διαφημίζει τον 3χρονο γιο του, X AE A-XII, σε εκδηλώσεις και μάλιστα έχει δώσει στον γιο του το δικό του σήμα στο Twitter. Η μητέρα του Baby X, Grimes, είπε ότι ο Musk τον βλέπει ως «προστατευόμενο».

Αλλά ο Μασκ δεν είναι κολλητός με όλα τα παιδιά του. Πέρυσι, η μεγαλύτερη κόρη της υπέβαλε αίτηση για αλλαγή ονόματος, λέγοντας στο Reuters ότι δεν επιθυμούσε πλέον «να έχει σχέση με τον βιολογικό μου πατέρα με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή».

Το ζήτημα του να φέρετε παιδιά στην αυτοκρατορία σας ήταν μια μακροχρόνια συζήτηση μεταξύ των δισεκατομμυριούχων. Μερικοί επιχειρηματίες όπως ο Steve Jobs της Apple δεν σχεδίαζαν να μεταφέρουν τον πλούτο τους στα παιδιά τους.

Αν και πολλοί δισεκατομμυριούχοι, φυσικά, επιλέγουν να φέρουν την οικογένειά τους στο μαντρί. Μερικοί από τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο – από τον Bernard Arnault μέχρι τον Rupert Murdoch – έχουν παραδώσει κομμάτια της αυτοκρατορίας τους στα παιδιά τους και έχουν ξεκινήσει μάχες τύπου διαδοχής μέσα στις οικογένειές τους.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πέντε εταιρειών, είπε ότι «η διαδοχή είναι ένα από τα πιο δύσκολα παλιά ζητήματα», αλλά είπε ότι είχε πει στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών του ποια άτομα ήθελε να τον διαδεχτούν στους εκτελεστικούς ρόλους τους. Ο Μασκ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, καθώς και επικεφαλής τεχνολογίας του Twitter.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που έχουν εντοπιστεί και είπα στο διοικητικό συμβούλιο: «Εάν μου συμβεί κάτι απροσδόκητα, αυτή είναι η σύστασή μου να αναλάβω», είπε ο Μασκ. «Έτσι σε όλες τις περιπτώσεις, το διοικητικό συμβούλιο γνωρίζει ποια είναι η σύστασή μου».

Ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι ανησυχεί πολύ περισσότερο για το ποιος θα πάρει τις μετοχές που κατέχει στις εταιρείες του – ένα ζήτημα με το οποίο ο Μασκ είπε ότι «αγωνιζόταν». Η αρχική του ιδέα είναι να δημιουργήσει ένα «είδος εκπαιδευτικού ιδρύματος» που θα έλεγχε τις μετοχές του με δικαίωμα ψήφου.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μασκ διέλυσε τις φήμες ότι αναζητούσε νέο CEO για να τον αντικαταστήσει ως Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla στην ετήσια συνάντηση της εταιρείας. Τα σχόλια του Μασκ ήρθαν μετά την αναφορά της Wall Street Journal ότι ο οικονομικός διευθυντής της Tesla Zach Kirkhorn θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Musk.

Πέρυσι, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla, Τζέιμς Μέρντοχ – ένας από τους γιους του Ρούπερτ – είπε κατά τη διάρκεια μιας δίκης σε μήνυση εναντίον του Μασκ και της Τέσλα ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε εντοπίσει έναν πιθανό νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, αλλά δεν σχολίασε ποιος θα μπορούσε να είναι. Νωρίτερα φέτος, πολλά μέσα ενημέρωσης υπέθεσαν ότι ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Tom Zhu θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του Musk, αφού ανέλαβε την ηγεσία στα εργοστάσια συναρμολόγησης και πωλήσεων της Tesla στις ΗΠΑ στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το σχέδιο διαδοχής του Μασκ για τις εταιρείες του, ιδιαίτερα την Tesla, βρίσκεται στο επίκεντρο από τότε που έκλεισε το Twitter τον Οκτώβριο. Οι ανησυχίες του Μασκ για το Twitter προκάλεσε ανησυχίες από αρκετούς επενδυτές που φοβήθηκαν ότι είχε αποσπαστεί η προσοχή. Πιο πρόσφατα, αρκετοί επενδυτές της Tesla έστειλαν ανοιχτή επιστολή στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ζητώντας να περιοριστεί ο δισεκατομμυριούχος.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το σχέδιο διαδοχής του Μασκ φαίνεται να έχουν αμβλυνθεί μέσα στις εβδομάδες από τότε που επέλεξε έναν νέο CEO για να διευθύνει το Twitter. Εκείνη την εποχή, ο Νταν Άιβς, τεχνολογικός αναλυτής της Wedbush, είπε σε ένα σημείωμα ότι ο Μασκ θα είχε επιτέλους χρόνο να επικεντρωθεί στις εταιρείες του «χρυσά παιδιά».

Διαβάστε το αρχικό άρθρο στο Business Insider

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *