Τα περισσότερα σπίτια στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να αναβαθμιστούν για να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά για να επιτευχθούν οι καθαροί μηδενικοί στόχοι του 2030, σύμφωνα με έκθεση.
Διαπίστωσε, κατά μέσο όρο, ότι τα ακίνητα δεν διατήρησαν θερμότητα όπως και τα ακίνητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Ulster αποτελεί μέρος μιας έκθεσης του Forum for the Best NI Housing Market, μιας ομάδας που εξετάζει ζητήματα της τοπικής αγοράς κατοικίας.
Το φόρουμ είπε «πρέπει να δράσουμε τώρα» για να μειώσουμε τις εκπομπές από τον τομέα των ακινήτων.
Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 60% των νοικοκυριών χρειάζεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους απόδοση για να βοηθήσουν τη Βόρεια Ιρλανδία να επιτύχει τον καθαρό μηδενικό στόχο της.
Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι περίπου 50.000 κτίρια ετησίως πρέπει να αναβαθμίζονται για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης κατά 56% των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια από τον τομέα της στέγασης στη Βόρεια Ιρλανδία.
Με τη βοήθεια έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ulster, η έκθεση του φόρουμ, που ονομάζεται New Foundations: The route to low carbon houses, παρουσιάζει συστάσεις για την υποστήριξη της διαδικασίας απαλλαγής από τον άνθρακα σε ολόκληρο τον τομέα των κατοικιών, ο οποίος επί του παρόντος συμβάλλει στο 14% των συνολικών αερίων θερμοκηπίου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου της χώρας. εκπομπών.
Μεταξύ των συστάσεων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα της στέγασης, η οποία εστιάζει στην προσπάθεια να ενθαρρύνει τους προγραμματιστές, τους κατασκευαστές και τους ιδιοκτήτες κατοικιών να δημιουργήσουν πιο ενεργειακά αποδοτικά σπίτια.
Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν τη μετασκευή των υπαρχόντων κατοικιών με συστήματα θέρμανσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως αντλίες θερμότητας, καλύτερη μόνωση και μια σειρά από «πράσινα» προϊόντα στεγαστικών δανείων.
Σύμφωνα με τον David Little, Πρόεδρο του Forum for a Better Housing Market NI, η Βόρεια Ιρλανδία υστερεί σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
«Τα σπίτια εδώ καταγράφουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες ενεργειακής απόδοσης σε σύγκριση με τους γείτονές μας και δεν είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.
Η έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Ulster έγινε με επικεφαλής τον καθηγητή Martin Haran, ο οποίος σημείωσε ότι «μια σειρά αποτυχημένων πρωτοβουλιών που συμμετείχαν σε ένα κατεστημένο στέλεχος του Stormont εξασφάλισαν ότι η Βόρεια Ιρλανδία υστερεί σε σχέση με άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας».
Η έκθεση επισημαίνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο άλλα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν το ζήτημα, όπως η Αγγλία και η Ουαλία, με τη «Στρατηγική για τη θερμότητα και τα κτίρια 2023, που δεσμεύει 3,9 δισεκατομμύρια λίρες σε νέα χρηματοδότηση για την απαλλαγή από τον άνθρακα της θέρμανσης και των κτιρίων».
Το 2021, η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει 20.000 σπίτια χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2026, ενώ στη Σκωτία εισήχθησαν νέοι κανόνες για να διασφαλιστεί ότι τα νέα σπίτια χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ή θέρμανση με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο νόμος για την αλλαγή του κλίματος της Βόρειας Ιρλανδίας το 2022 αντιπροσώπευε ένα σημαντικό ορόσημο “όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές”, καθώς τοποθετεί τη Βόρεια Ιρλανδία στο ίδιο επίπεδο με άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλλοντας μηδενικούς καθαρούς στόχους για το 2030, το 2040 και το 2050 .
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερικές από τις λιγότερο ενεργειακά αποδοτικές κατοικίες στην Ευρώπη – κυρίως επειδή μεγάλο μέρος των κατοικιών είναι τόσο παλιό.
Τα σπίτια στη Βόρεια Ιρλανδία είναι από τα λιγότερο αποδοτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τα ένα από τα λιγότερο αποδοτικά στην Ευρώπη.
Τα ακίνητα βαθμολογούνται ως προς την ενεργειακή απόδοση μέσω πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (EPC), το οποίο βαθμολογεί το ακίνητο από τον βαθμό Α – πιο αποδοτικό – στον βαθμό G.
Η κυβέρνηση έθεσε προηγουμένως στόχο να αναβαθμίσει τόσα σπίτια σε Κατηγορία Γ έως το 2035 “όπου είναι πρακτικά, οικονομικά και οικονομικά”.
Ωστόσο, ορισμένοι ακτιβιστές επέκριναν την πρόοδο προς αυτόν τον στόχο.
Πολλά νέα σπίτια συνεχίζουν να χτίζονται χωρίς βασική μόνωση.
Το 2022, η συμβουλευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα, UKCCC, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι: «Εξακολουθούμε να χτίζουμε νέα σπίτια που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα απόδοσης».